Sayfalar

30 Haziran 2011 Perşembe

Eski Datca'da gezinti




Bugün Datca'daki son günüm, yarin Nürnberg'e geri dönüyorum. Insaat öncesi gerekli izinlerin halledilmesi icin bir hafta vaktim vardi, hersey alti günde bitti.








Neler neler yaptigimi-yaptigimizi uzun uzun yazmistim, simde kisa basliklarla tekrar yazayim.


1. Arsamiza, hangi büyüklükte ve nasil bir ev yapabilecegimi ögrendim.


2. Anitlar Kurulu ve Belediyenin sartlarina uygun mimari cizimleri baslattim.


3. Arsadaki gerekli terklerin yapimasi icin Harita Mühendisine basvurdum.


4. Arsa üzerindeki kazi calismalari icin Müzeler müdürlügüne müracaat ettim.


Simdi sira mimari cizimlerin tamamlanmasina, Belediyeden ve Anitlar Kurulundan onay almasina....


Harita Mühendisinin yapacagi terk isleminin tamamlanmasi ve Anitlar Kurulundan onaylanmasina....


Müzeler müdürlügünün kazi calismasi icin gelmesi ve yapilacak sondaj calismasinin Anitlar Kurulundan onay almasina geldi.


Bütün bu islemler icin yaklasik 6 ay gibi bir süre gerekiyor. Bekleme ve hayal kurmayla gececek alti ay...


Lütfi ile yine bulustuk. Güzel Ablada orta sekerli kahvemizi ictikten sonra yapacak isimiz olmadigi icin Hezaz insaat sirketinin yaptigi evleri gezmeyi teklif etti, beklemekten baska yapacak isimiz kalmamisti zaten, güzel bir fikirdi.

Eski Datca'daki evlerin en güzel ayni Tas-Ev olmalari, sanildigi gibi ince tas kaplama degiller. Örülen tugla duvarin üzeri yalitim malzemesiyle kaplanip, disina 50 cm genisliginde tas duvar örülüyor. Bu da evlerin yazin serin, kisin sicak olmasini sagliyor. Yalitim malzemesi ise kisin yagan sert yagmurlarin yaratacagi rutubeti engelliyor.



Biraz detayli bakildiginda evlerin yapiminda cok farkli tas isciligi oldugu göze carpiyor. Her ustanin kendine özgü bir tarzi var.


Kiminde kücük taslar, kiminde büyük taslar, bazilarinda ise iri ve kücük taslarin beraber kullanildigi göze carpiyor.


Kullanilacak tasin sertligi de dikkat edilmesi gereken bir durum, tabii ki ciraklar, kalfalar ve ustalar yumusak, islenmesi kolay taslari tercih edebilir, iyi bir ustaya genk gelmezseniz, sizi yaniltabilir.



Eee, tas ev yaptirmak istiyorsaniz, sert ve yumusak tas arasindaki farki da biraz ögrenin derim..


Tas iscilikte estetikten daha önemli olan faktör, islev özelligi... Eger iscilik iyi degilse,kisin yagan siddetli yagmurlar taslarin aralarindan iceri sizip tugla duvarla tas duvar arasinda depolaniyor ve iceride rutubet yapmasina neden oluyor.


Bu durum yasanmamasi icin insaati yapacak olan sirketle ve ustayla cok iyi konusmak ve anlasmak gerekiyor.



Bütün tas ustalari ve insaat sirketleri böyle bir sorun yasamayacaginizi vaad eder. Siz siz olun yapilmis evlerin icine girin ve duvar eteklerini iyi kontrol edin.



Tas duvar ve Tugla duvar arsinda biriken suyun tek nedeni iscilik kalitesi degil tabii ki, kullanilan cimento ve yalitim malzemesi de cok önemli, kesinlikle yalitim malzemelerine dikkat edin, Su iletimini engelleyen özel malzemeleri tercih edin.

Duvariniz örülürken de bes vakit bu durumu ustaya ve insaat sirketine hatirlatin. Biraz bas agritsa da hatirlatmaktan zarar gelmez.


Sirketle yapacaginiz anlasmalarda bu durumu özellikle vurgulayin.



Eski Datca'daki ev sahiplerinin büyük bir cogunlugu bu durumda, yani rutubetten rahatsizdir.


Tas isciligindeki usta mahareti o kadar gelisti ki, bazi tas duvarlar, fazla simetrik ve duvar kagidi inceliginde, görüntüsünde islenleniyor.


Bu tip duvarlar benim pek hosuma gitmiyor. fazla simetrik olmayan, büyük taslarin kücük taslarla desteklendigi, cok fazla olmamak sartiyla kücük taslarla estetik yaratilan örmeler daha otantik bir görüntü veriyor.


Eski Datca'daki Tas evlerde olmazsa olmazlardan biri de Sömine. Söminenin estetik, görsel islevinden daha da önemli yani islevsel. Kislari fazla soguk olmadigi icin iyi yapilmis bir ocak, evi isitmak icin yeterli.



Tabii ki iyi calisan bir sömine tekniginin kusursuz bir bacaya sahip olmasi gerekiyor, Bacanin iyi cekmesi, olusan dumani sorunsuz isariya iletmesi lazim. Duman zehirlenmelerini duymussunuzdur, iste iyi cekmeyen bir baca kötü sonuclar dogurabiliyor.


Duvarin üzerine islenen sekiller, oymalar veya raf seklindeki girintiler degisik islevsel özellikler yaratanabiliyor.


Eski Datca'da yapilan her yeni ev sonrakilere insaatlara ilhan, esin kaynagi olabiliyor.




Ince detaylarla ugrasmayin diyenler vardir cevrenizde, siz onlara bakmayin; güzellik hep detayda saklidir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder