Sayfalar

28 Ocak 2013 Pazartesi

Insaatlarin en önemli asamasinin, ilk asama olan temel süreci oldugunu hep duyardim. Insan bu bilgiyle yola cikinca dikkatli olmasi gerekiyor.

Ne yapildigini, neler yapilacagini internetten asama asama ögrenmeye calismistim. Tabii ki bütün bu bilgiler teorik bilgiden baska birsey degildi.

Yapilanlari insaatta calisan ustalara ve santiyemizden sorumlu Hezaz Insaattan Lütfi Sönmez'e sorarak daha da iyi ögrenmeye, anlamaya calistim.

Bir cogunun cok basit ama cok önemli uygulamalar oldugunu da yasayarak kavramaya calistim.

Örnegin yandaki fotografta temelin icine konulan, dökülen betonu birarada tutacak olan demirlerin alttaki izolasyon malzemesine degmemesi gerekiyor. Dikkatli bakarsaniz; Demirle izolasyon malzemesi arasin kücük mermer parcalari konuluyor, bu mermer parcalariyla demirle membranin kontagini kesiyor.

Radye beton dökülmedn önce bir takim islerin yapilmasi gerekiyor. Statige uygun demir aglarin örülmesi, kolonlarin konulmasi, racona göre yazilirsa, kolonlarin cakilmasi, topraklamanin yapilmasi...

Üstteki fotografta Elektirikci Mutlu Bey Topraklamayi dösüyor. Bu isin tam olarak ne ise yaradigini uzun uzun anlatsa da... Isin basit aciklamasi; elektrik prizlerindeki topraklama hattinin olusturulmasi...

Temel dökülmeden son kontroller de yapiliyor.Sönmez kardesler ve Mehmet usta statik plana göre tekrar kontrol yapiyorlar.

Yarin sabah saat 07.30 da Beton firmasindan temel betonu getirilecek.

Insaatlarin olmazsa olmazi; Temel atilmadan önce kurban kesilmesi. Elbette biz de kesecegiz tabiii ki, racona uymak gerek. Ama Sabah saat 07.30 da kim kurban keser, kim kurban eti yer... Kimse...

Biz de kurbani aksam üzeri kesmeye karar verdik. Insaatta calisan, calisacak Usta, Kalfa, Cirak ve es dost geldi sag olsunlar.


Hava pek sicak olmadigi icin üsüyenler gitti, kalanlar icin kazan kuruldu, kücük hazirliklar yapildi, afiyet olsun denildi.

Keyifli bir aksam yemegi yenildi,  Ismail Sönmez'in eline saglik. Kurbani kesti, hazirliklari yapti, harika bir et kavurma yapti, ben dahil herkez parmaklarini yedi.

Yillarca hayalini kurdugumuz o gün bugündü. Beraber hayaller kurdugumuz dostlarimiz yoktu ama yeni dostlar vardi bizimle beraber.


Mimari cizimlerimiz yapan Ahmet Temizel, Statik planlarimizi hazirlayan Evren Ötügen de temel atim öncesi son kontroler icin oradaydi.

Datca Belediyesi Encümen üyesi Halit Parlak, Evren Ötügen ve ben ayak üzeri kisa bir vatan kurtarma sohbetini de ihmal etmedik.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder